Bogstaverne
Alle bogstaver forekommer ikke lige mange gange i spillet. Forekomsten er tilpasset efter, hvor meget bogstavet bruges i almindelig tekst – og varierer derfor fra sprog til sprog. Derfor er der flest E’er i et dansk spil Wordfeud og kun et enkelt Z og X, fordi de bruges meget sjældent. Q og W er så sjældne, at de slet ikke er med – selvom QUIZ spillet på et TW ville have givet seriøst mange point.
Nedenstående tabel viser fordelingen af bogstaver i det danske Wordfeud, og hvor mange point bogstaverne giver.
Hvis du spiller Wordfeud på andre sprog end dansk, så se vores oversigt over antal bogstaver og point på andre sprog.
Hvor er w (dobbelt v)
W og Q er ikke med i den danske udgave af Wordfeud.
Hej.. fedt spil.
Er det bare mig eller mangler der ord her i?
Og så er der ord som ikke bliver brugt osv osv…
Hvad er:
– BÅSET > BÅSede
– MB (hvis megabyte, hvor er GB så?)
– HL og KL (udover begge er forkortelser men ikke altid kan bruges)
– EB (“efter bemyndigelse”, altså endnu forkortelse, ik?)
– HJALD
– RADE
– EX
?
🙂
Hvor er så:
– CA (cirka)
– OSV (og så videre)
– EKS (eksempel eller EKSkæresten)
– narvetS (må gerne skrive NARVET, men ikke narvets)
Jeg synes der mangler konsekvens i jeres spil. Det er fedt, det ikke det, I skal bare stramme op omkring den danske ordbog.
🙂
Forkortelserne er lidt rodede – det vil jeg gerne give dig ret i. Vi har forsøgt at kaste lidt klarhed over et i artiklen Forkortelser i Wordfeud. Forhåbentlig kan den også hjælpe dig.
Angående de specifikke ord, du skriver, så er MB ikke en forkortelser for megabyte, men millibar. Det er forklaringen på at GB (for gigabyte) ikke virker. EB og EX er begge bydeformer (hhv EBBE som i “ebbe ud” og EXE som i det et cykelhjul kan gøre).
Et hjald er en forhøjning. Det står i Retskrivningsordbogen, en jeg må indrømme, at jeg ikke kan mindes nogensinde at have hørt det brugt i en sætning.
Rade er flertalsformen af RAD (som i “Han var en underlig rad” – “De var to underlige rade”). Igen et ord, men ikke lige hører hver eneste dag…
Endelige er NARVET bøjning af udsagnsordet NARVE (at give læder en bestemt behandling).
Jeg håber, at det kaster lidt lys over nogle af tingene – og at du i det mindste kan glæde dig over, at Wordfeud giver dig chancen for at lære en masse gamle ord – inden længe taler vi alle som i Far til 4.
Ordet hjald bruges også indefor landbrug. Det er navnet på den konstruktion af pinde som høns sidder og sover på om natten 🙂
Og hvorfor er “jøde” ikke et ord?
Det burde det også være. Det findes i Retskrivningsordbogen.
Kan man ikke skrive sammensatte ord? ex. Løveblod.
Jeg oplever tit at jeg kun kan skrive enstavelses ord, men min modstander kan skrive hvad som helst, som om vi spiller i forskellige versioner.
I spiller med den samme ordbog, for den ligger på serveren hos Wordfeud.
Selvom du principielt kan lave uendeligt mange sammensatte ord på dansk, så er Wordfeud begrænset til at godkende de ord, der findes i Retskrivningsordbogen.
Hvordan kan det være man kan skrive ex.vis MAGR (som i mager?)? og ÅGR (som i åger?)? Lidt spøjst.
Men ellers meget underholdene spil. Men kunne være rart at nogle af fejlene bliver rettet da der er nogle ulogiske ting, bla. som ovenstående.
Men der spilles jo på lige vilkår, men stadigvæk tiltider frustrerender når man ex.vis tror man lige kan trække de sidste vindende points hjem ved at skrive “søger” og så accepteres det ikke. Hvorfor egenligt ikke?
Men som sagt, underholdningsværdien er høj! Men det er succeen jo også, flot!
Det var i øvrigt “søgen” mener jeg :o)
Søgen (som navneord) er ikke optaget i Retskrivningsordbogen. Det findes i ordbog over det danske sprog, så det er et ord, der kendes og bruges – men altså ikke nok til at komme med i Retskrivningsordbogen; og derfor heller ikke Wordfeud.
Både MAGRE og ÅGRE er udsagnsord, og MAGR og ÅGR er således bydeformen af dem. MAGRE betyder at gøre mager, mens ÅGRE betyder at bedrive åger (udlånsvirksomhed). Det er ikke de ord, man bruger hyppigst (andre steder end i Wordfeud)
Jeg har spillet et spil .. PÅ dansk .. jeg fik et Q, det gav 10 point. hvordan kan det være?
+ det jeg kunne ikke skrive iq, med det? kunne slet ikke bruge det til noget 🙂
Det lyder underligt. Q til 10 point passer med bogstavets værdi i et engelsk spil. Det er vel ikke sådan, at du stadig kan nå at tage et billede af spillet?
Jo har det stadig. Men hvor skal jeg sætte det ind? Kan jeg sende det til dig et sted?:)
Hov, fik lige kigget nærmere og kan nu se det var et engelsk spil. Men hvorfor kunne den så ikke spille iq, eller quiz?:)
Jeg ved ikke med IQ-forkortelsen, men QUIZ burde du kunne spille på engelsk.
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvorfor “pæren” ikke er med?? Er i lighed med mange stødt på ord som man aldrig har hørt om, og så ganske alm. ord som ikke er med….man undres. Og jeg fik engang 13 i retstavning!!!
Det lyder underligt, at du ikke kan spille PÆREN. Med hensyn til de ukendte ord, så er der mange ord i Retskrivningsordbogen, som jeg ikke kender – men de er danske ord ikke desto mindre.
Hvordan kan det være at det giver 102 brikker hvis man lægger antallene af bogstaver i tabellen ovenfor sammen, men ved start af et nyt spil er der 7 brikker hos hver spiller og 90 i puljen (90+7+7=104)?
Der er også to blanke brikker (jokere)
Hej, tak for oversigten over bogstaverne. Har undret mig over hvorfor der kun er tre G’er, hvordan er man kommet frem til det antal (kunne godt se det var noget med hyppighedsfremkomst, men er dog af den opfattelse at G er brugt oftere) synes desuden ofte at have manglet et G og efter at have set mine afsluttede spil igennem kan jeg også se at alle tre G”er er brugt.
De bedste hilsner
Line
Hej Line, Det er en hyppighedsundersøgelse bogstaverne i sprogets ord, der afgør fordelingen. Når du synes, at der er for få G’er kan det være fordi G indgår i forholdsvis mange gode Wordfeud-ord (for eksempel alle forkortelserne med gram).
Man burde definere bogstavernes point ud fra deres brugbarhed i spillet og ikke deres hyppighed i danske tekster, for det er slet ikke det samme. For eksempel har det altid undret mig meget, at S giver 2 point; det kan man jo nærmest sætte bag på alt! Men når jeg så læser en tekst, kan jeg egentlig godt se, at der ikke er lige så mange s’er, som der f.eks. er n’er og r’er. S som endelse bruges jo mest som ejefald eller passiv, og ord som ‘strømpens’ og ‘ebbes’ er jo ikke noget, der optræder konstant i tekster – til gengæld er de meget brugte i Wordfeud.
Jeg synes I skal lave den funktion, at de to spillere kan godkende et ord i spillet som findes på dansk, men som man ikke må skrive….. Har oplevet at pesto ikke må skrives!!!
Så bliver spillet lidt sjovere!! Kender den anden ikke ordet, så kan man hurtigt paste en tekst ind med forklaringen. Det kan være det bliver lidt svære med en knap til de ord som ikke findes, men gerne må skrives:() Jeg har snakket med dem som jeg spiller med, og de synes det er en god id’e.
Jeg er i gang med et spil hvor der er 5 I’er. Iflg. tabellen skulle der kun være 4?
Ups – glem mailen om de 5 I’er. Det ene var en joker….. 🙂
hvorfor er kl ikke med når det står i Retskrivningsordbogen? *WF tager den ikke i min betalte udgave
(kl. (fork. for klasse og klokken)
KL kan også betyde kiloliter ligesom kilogram og kilometer. Det er en klar fejl, at den ikke er med.
KL er uden punktum..
Wordfeud godtager ikke forkortelser hvori der er punktummer, da du ikke har et punktum du kan sætte. Det samme gælder ord med apostrof.
Der har været spil med 2 z og 3 c – er men det er ikke i alle spil
Er det tilfældigt hvilke bogstaver man får eller iterere wordfeud over hvilke bogstaver jeg får og hvad min modstander får ? Får vi de samme bogstaver i løbet af spillet ?
Har lige haft et spil hvor jeg fik både x og z hvor min modstander fik de lidt nemmere bogstaver at skabe ord med. Jovist de giver flere point men de er svære at kombinere sent i spillet.
Bogstavlisten på denne side er ikke helt rigtig.
Jeg har gang i et spil, hvor jeg har to S’er på hånden, og der ligger fem på brættet. Ifølge bogstavlisten her er der kun seks S’er i alt i et dansk standardspil, men der er altså syv (mindst ?). Den fejl var lige ved at koste mig sejren i spillet ?
Hej,
WF er et godt spil.
Men i dag spillede jeg med en, som gjorde brug af et syvende s i et ord. Iflg nærværende webside er der kun seks s’er i spillet, så jeg undrer mig lidt over, at han/hun kunne finde et ekstra s til sit ord.
Sthor
Fedt spil…. fejl og mangler. Men det er lige for begge 2=kæmpere. Hurrahh
Mht de bogstaver man bytter; ryger de tilbage i puljen af bogstaver eller bliver de blot taget ud af spillet?
Jeg kan se, at der burde være 6 s’er til rådighed, men jeg har netop afsluttet et spil, hvor der var seks s’er på pladen plus at jeg havde ét s blandt mine bogstaver. Altså syv s’er totalt. Hvordan hænger det sammen, når nu den totale mængde burde være seks?
Der er 6 O’er og ikke 5 som der står i denne liste.
“søvne” godkendes ikke af WF. “Han gik i søvne”
Søbunden afvises men ikke øboeren. Hvad er tanken bag det ?