Brug din hjerne og få en bedre hukommelse

 

Kan man træne sin hjerne til at få en bedre hukommelse, øge opmærksomheden og mindske stress? Det er der meget der tyder på, i følge en af landets førende hjerneeksperter, Troels W. Kjær, der udover at være hjerneforsker, også er overlæge på Neurofysiologisk Afdeling på Roskilde Sygehus og professor på Københavns Universitet.

Photo Pixabay

Du skal udfordre din hjerne hver dag

Spil som Wordfeud, Soduko, kryds og tværs og kortspil, er god træning for vores hukommelse, og den evne til at huske, som du opbygger med disse spil, kommer dig til gode i mange sammenhænge. Du behøver ikke at have en hukommelse som Dustin Hoffman i Rainman for at spille disse spil, men en god hukommelse, vil give dig en klar fordel. Hvis du hver dag løser en krydsord eller tager et spil Wordfeud, aktiverer du hjernen og holder den i topform. Skak og andre strategiske spil, er også god hjernetræning og er med til at forbedre korttidshukommelsen. Som Troels W. Kjær udtrykker det: ”hjernens største fjende dovenskab”. Du skal derfor forsøge at slå autopiloten fra og udfordre din hjerne hver dag. Der er en masse små dagligdags rutiner, vi kan bruge til at træne hjernen.

Prøv for eksempel at bruge et af disse forslag mindst én gang om dagen.

  • Slå GPS’en i bilen fra og prøv selv at finde vej
  • Undlad at bruge lommeregneren hver gang, du skal lave et simpelt regnestykke
  • Lad være at skrive indkøbslister og forsøg i stedet at huske de ting, du skal købe ind
  • Brug den anden hånd til at børste dine tænder med

En anden metode er at du om morgenen finder på 6-7 ting, du skal være opmærksom på i løbet af dagen. Det kan være farven på din kollegas skjorte, hvor mange kopper kaffe, du har drukket, hvad du præcis spiste til frokost, hvilke fag børnene skal have i skolen, eller alle mulige andre ting fra din hverdag.

Andre faktorer spiller ind

Troels W. Kjær nævner i en artikel, at selve hjernetræningen kun er en del af arbejdet med at få en bedre hukommelse. Der er andre faktorer, der også er vigtige, når hjernen skal udvikle sig. Det gamle ordsprog “en sund sjæl i et sundt legeme” er nemlig ikke taget lige ud af den blå luft. Motion er sundt for kroppen, men daglig motion i mindst en halv time, er tillige med til at skærpe din koncentrationsevne, indlæring og hukommelse. Samtidig er daglig træning med til at mindske risikoen for at du bliver ramt af demens og depression, så fordelene ved en tur i fitnesscenteret er talrige. Daglig motion er med til at gøre dig naturligt træt og give dig en god nattesøvn, som er en af de andre ting, der er vigtige for hukommelsen. Hvis du sover godt om natten, husker du det, du har lært i løbet af dagen, bedre.

Træn hjernen ved at lære et nyt sprog eller spille musik

Ældresagen har udgivet artiklen Træn din hjerne, som giver en masse andre forslag til at holde hjernen aktiv. I følge artiklen er en af de bedste metoder til at træne hjernen, at lære et fremmedsprog. Personer der taler mere en ét sprog har en skarpere hjerne end andre, og alene det at gå i gang med sprogtræningen, er nok til at aktivere de små grå celler. Der ligger en masse materiale til sprogundervisning på nettet, så der er gode muligheder for at komme i gang at lære et fremmedsprog. En anden god hjernetræner er at lytte til musik – eller endnu bedre – selv at spille musik. Musikken aktiverer de dele af hjernen der beskæftiger sig med følelser, motorik og kreativitet.

Træn regelmæssigt og se resultaterne

Som der står i artiklen, så får du ikke en bedre hukommelse eller større koncentrationsevne fra den ene dag til den anden. Ligesom med alle andre ting, så bliver du kun bedre hvis du øver dig. Et kvarter hver dag skulle være nok, så sammen med de 30 minutters fysiske træning, så skulle det altså kunne lade sig gøre at udvikle hjernen i positiv retning, med en ganske lille tidsmæssig investering.