Forkortelser

 

En af de største kilder til frustration i Wordfeud er, at nogle forkortelser kan spilles, mens andre ikke kan. Med god støtte fra Dansk Sprognævn og holdet bag Wordfeud har vi opsummeret reglerne for forkortelser i Wordfeud.

Forvirringen

Forvirringen omkring forkortelserne skyldes, at nogle forkortelser duer, mens andre ikke gør. Du kan godt spille FX (for eksempel) og CM (centimeter), men ikke CO (kompagni) eller DK (Danmark).

Det vigtige punktum

Nogle danske forkortelser skrives med punktum – andre uden. Hvis du vil forkorte ‘for eksempel’ kan du vælge at gøre det ‘fx’ (uden punktum) eller ‘f. eks.’ (med punktummer).

Denne forskel er vigtig, for der er ingen punktummer i Wordfeud – derfor kan du ikke spille de forkortelser, hvor der skal bruges punktum. For forkortelserne af ‘for eksempel’ gælder det altså, at du kan spille FX, men ikke FEKS.

Retskrivningsreglerne

Reglerne for forkortelser på dansk er beskrevet i Retskrivningsordbogen.

Hovedreglen er, at forkortelser, som kun eksisterer i skriftsproget, skrives med punktum. Det gælder eksempelvis hr. (herre). Det skrives ‘hr.’, men vil altid blive udtalt ‘herre’ – ikke ‘H – R’. Derfor skrives denne forkortelse med punktum.

Anderledes ser du ud med en forkortelse som ‘edb’. Den er der ingen, der vil udtale som ‘elektronisk databehandling’ – i stedet vil man slet og ret sige bogstaverne ‘E D B’.

Tommelfingerregler

Som tommelfingerregel skrives alle standardmål uden punktum. Det vil sige km, cm, mm og så videre. Det samme gælder forkortelser for uddannelser (HH, HF, TF, HTX) og gamle karakterer (her er det dog kun UG, der stadig er i Retskrivningsordbogen).

Ejefald

Ejefald af forkortelser, som udtales som bogstaver, skrives med apostrof – og disse kan ikke bruges i Wordfeud. Selvom PC er en godkendt forkortelse, så kan PCS ikke spilles, fordi det skal skrives pc’s.

Forkortelser, der kan udtales – for eksempel Nato – har ejefald uden apostrof og skrives altså Natos. Denne type ejefald kan spilles i Wordfeud – ligesom ejefald af almindelige navneord.

Store og små bogstaver

Nogle forkortelser skrives med en blanding af store og små bogstaver. Det skyldes, at man normalt skriver forkortelser af personnavne med stort. Det er forklaringen på, at kilowatt forkortes kW, fordi Watt er et navn. Disse forkortelser, som også omfatter Hz, mHz og gHz, kan ikke spilles i Wordfeud.

Optaget i ordbogen

Det er naturligvis også en forudsætning, at forkortelsen er optaget i Retskrivningsordbogen. Der er mange almindeligt brugte forkortelser, som ikke findes i ordbogen, og derfor heller ikke kan spilles i Wordfeud. Det gælder for eksempel DK.

  9 Responses to “Forkortelser”

 1. Nato er et navn – kan det så accepteres?

 2. PMS en almindelig brugt forkortelse uden punktummer kan heller ikke bruges

 3. Jeg forsøgte at sætte genitiv-s på kår (som “at leve under små kår”) – som er et navneord. Men det blev ikke accepteret. Hvorfor ikke?

 4. På min ipad er der et overflødigt E. I wordfeud Den ligger i midten ad bogstavlinien . Den er fastlåst og ligger under der andre bogstaver . Dette gælder i alle spil mystisk

 5. Det er lidt noget vås at acceptere engelske forkortelser punktum eller ej!!

 6. Hvorfor kan man ikke skrive ‘åer’? Som i en å flere åer.

 7. Store og små bogstaber
  ———————————–
  Det du skriver her er forkert:

  “kilowatt forkortes kW, fordi Watt er et navn. Disse forkortelser, som også omfatter Hz, mHz og gHz,”

  kilowatt – kW, rigtigt, mens mHz er forkert, det skrives altid MHz (megaherz). På samme måde er gHz forkert, det skrives altid GHz (gigahertz). De mange fysiske betegnelser er de samme over hele verden og skrives på samme måde. Formentlig nogle traditioner, som er vedtaget som normen. Jeg ved godt det ikke har betydning i Wordfeud, men lad alligevel være med at lære andre noget forkert. Man skal ikke gætte, men vide at det er rigtigt eller forkert.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)