Strategi

 

Wordfeud handler om meget mere end bare at bygge ord. Som i alle andre spil er der gode og dårlige måder at spille spillet. Der findes endda en række strategier, du kan anvende for at gøre dit Wordfeud-spil bedre og gøre chancen for sejr større. Hvis du virkelig vil vinde i Wordfeud, bør du følge disse strategier.

Korte ord

Den hurtigste vej til bedre resultater i Wordfeud er at lære listen over de korte ord udenad. Der er ikke så mange ord med to bogstaver i den danske Wordfeud-ordbog, og de kan bruges i mange sammenhænge.

Der er naturligvis den åbenlyse fordel, at du vil kunne spille et ord næsten uanset hvilke bogstaver, du har på hånden.

En anden fordel er, at du vil kunne lave mange point ved ast bygge et kort ord parallelt med et allerede bygget ord og på den måde få point både lodret og vandret.

De korte ord er i øvrigt også god viden at have, når du skal spille Wordfeud defensivt (mere om det senere). Ordlisterne ligger her på sitet.

Brug shuffle meget

Shuffle-muligheden er en af de mest oversete i Wordfeud. Den er simpel, men kraftfuld. Når du trykker på Shuffle-knappen, bliver dine bogstaver blandet og sat op i ny rækkefølge.

Måske føler du dig som en amatør, når du gør det, og tænker, at hvis man er en god Wordfeud-spiller er det ikke nødvendigt – tværtimod. Gode Wordfeud-spillere shuffler ofte.

Når du får bogstaverne sat op i en anden rækkefølge, giver du din hjerne en hjælpende hånd med at se, hvilke ord der kan dannes. Wordfeud handler for hjernen om at genkende de mønstre, som gør bogstaver til ord. Når du shuffler, ændrer du udgangspunktet for mønsteret, og gør det lettere for di hjerne at bryde ud af sin tankebanke og se nye muligheder.

Der er masser af tid til at shuffle, mens du venter på, at din modspiller foretager et træk.

Rationér de gode bogstaver

Du er altid interesseret i at kunne bygge så mange ord som muligt med de bogstaver, du har på hånden. Det kræver en god sammensætning af vokaler og konsonanter, og hyppige og sjældne bogstaver.

Når du afgør, hvilket ord du skal spille, bør du tænke på, hvordan din hånd vil komme til at se ud efterfølgende. På kort sigt kan det se fornuftigt ud at spille et ord, som giver mange point, men hvis den efterlader din hånd med lutter konsonanter, har du bragt dig i en svær situationer. Får du ingen vokaler som erstatning for de spillede, risikerer du at få meget få point i den efterfølgende runde. Ofte kan det betale sig at spille et ord til lidt færre point, men til gengæld være sikker på også at kunne spille noget habilt i næste runde.



Tænk på modstanderen

Din modstander overtager spillepladen, som du forlader den. Hvis du har spillet helt hen til et af bonusfelterne, har du foræret din modstander en god chance for at lave rigtig mange point.

Du vinder et spil Wordfeud ved at have flere point end modstanderen. Det kan du få ved selv at score mange point og ved at få modstanderen til  at score færre – begge dele er lige vigtige.

Dyre bogstaver

De bogstaver, der er svære at bruge – eksempelvis Z, X og C – er der ikke mange af i spillet, og de giver mange point. Når du trækker et af de dyre bogstaver, har du både fået en gave og en udfordring.

Udfordringen er, at bogstaverne er svære at bruge, fordi de kun indgår i få ord. Denne udfordring kan du minimere ved at sikre en god balance i de bogstaver, du har på hånden, så du har bedst mulighed for at bruge de dyre bogstaver.

Gaven er, at bogstaverne giver mange point, og du har derfor fået mulighed for at spille et ord, der vil være mange point værd. Den gave vil du gerne maksimere, og det kan du gøre ved at placere det dyre bogstav på et bonusfelt. Placerer du eksempelvis et Z på et TW i stedet for et almindeligt felt, vil du få 24 point i stedet for blot 8.

Brug alle bogstaverne

Hvis du bruger alle bogstaverne på din hånd i ét ord, får du en ekstra bonus på 40 point udover bogstavernes værdi. Det er svært, men det er værd at gå efter.

Rutinerede Wordfeud-spillere holder fast på de bogstaver, som typisk kan bruges til at skrive et 7-bogstavsord. Det er bogstaverne S, T, R, N, D, A og E , fordi de indgår i så mange ord.

Får du en joker (en brik uden bogstav på) er den ogs å en unik chance for at bygge et langt ord.

Bogstaver med muligheder

Nogle bogstaver har flere muligheder end andre. Eksempelvis kan bogstaverne R, N, T og S bruges til at danne nye endelser på allerede spillede ord. På den måde kan de fungere som døråbning til at bygge nye ord.

Derfor er det en god ide at holde på disse bogstaver, så de kan bruges, hvis du på et tidspunkt ikke har oplagte indgange til at spille dine ord på spillepladen.

Jokeren

Jokeren – den blanke spillebrik – kan bruges i stedet for ethvert andet bogstav, men den giver ingen point. Det er den brik i hele spillet, som giver de fleste muligheder, og derfor skal du bruge den med omtanke.

Da brikken ikke i sig selv giver point, er det spild at bruge den på et DL eller TL felt.

Du får ikke noget ud af dens potentiale, hvis du blot bruger den som et ekstra bogstav i et eksisterende ord; igen fordi den ikke selv bibringer værdi.

Den store værdi af jokeren opnås ved at spille den, så du forlænger et ord så det kan nå ud til et DW eller TW felt, så hele ordets værdi dobles.

Allerbedst er det naturligvis at holde på jokeren, indtil du kan bygge et komplet 7-bogstavsord og få den ekstra bonus på 40 point.


Defensivt spil

Mange begyndere overser det defensive spil som et væsentligt element i Wordfeud. Kan du ikke selv score point, kan du ved defensivt spil forhindre, at din modstander gør det. Spiller du i stedet offensivt risikerer du, at selvom du får mange point, så har du givet din modstander en chance for at få endnu flere.

Med defensivt spil skal du hele tiden være opmærksom på, hvilke chancer du giver modstanderen. Hvis der er et tilgængeligt bonusfelt, skal du sørge for at bruge det, også selvom det ikke giver mange point. Hvis du spiller AE på et TW felt, giver det dig kun 6 point – men du har forhindret din modstander i at bruge feltet til at score mange point.

Som tommelfingerregel bør du lade være med at spille hen til bonusfelter,så de er tilgængelige for din modstander.

Du skal også være opmærksom på, at selvom det kan virke blæret og – måske også give en del point – at spille et langt ord, så giver et langt ord din modstander mange åbne punkter at bygge sine ord ud fra.

Ved at spille parallelt med allerede byggede ord, gør du det derimod svært for din modstander at bygge nye ord.

Som i alle andre sportsgrene vinder du ikke ved enten af spille helt defensivt eller helt offensivt. Det er en balancegang, som skal læres. For de fleste er det offensive spil det mest naturlige, og derfor er det defensive det, man skal tænke mest over.

Spil efter brættet – ikke dine bogstaver

Når du skal beslutte dig for, hvad du skal spille, så start med at se på brættet – ikke på de bogstaver, du har på hånden.

Se på brættet, og se, hvad der allerede er bygget. Er der en mulighed for at komme til et bonusfelt, så se hvad du kan bygge ud fra dine bogstaver, så du rammer bonusfeltet. Husk, at hvis du kan ramme flere bonusfelter med det samme ord, så tæller de alle sammen, og kan hurtigt give dig en rekordscore.

  8 Responses to “Strategi”

  1. Har begge spillere lige mange brikker? Hvis nu den ene spiller er mester til at spille korte ord, bygget op omkring pladen, mens den anden smider om sig med ord bygget af 7 ord, vil der så i afgørelsen af spillet blive trukket point fra den spiller der har brugt mange bogstaver og givet til den spiller der har klaret dig godt med få bogstaver?

    • 7 bogstaver skulle der stå og ikke ord

    • I afgørelsen ses der på, hvor mange brikker modspilleren har på hånden på det tidspunkt, spillet afsluttes. Det er altså ikke, hvor mange brikker der er spillet igennem tiden.

  2. Et væsentligt, taktisk aspekt er, hvordan man indhenter en stor føring. På et eller andet tidspunkt i spillet kan man blive nødt til at satse. Det handler om at time sin satsning rigtigt.

    Jeg var for nylig næsten 100 point bagud med 7 bogstaver på hånden, 2 bogstaver tilbage i bunken. I venstre side af brættet var der to kolonner lige ved siden af hinanden med henholdsvis tre DW over hinanden og TW, TW, DW over hinanden.

    På dette tidspunkt havde jeg noget i stil med N, Æ, N og S, U, R og E på hånden. Uden at have talt bogstaver, var jeg ret sikker på, at jeg havde den bedste hånd lige da, og kombineret med, at der var så få bogstaver tilbage, valgte jeg det tidspunkt.

    Jeg lagde ud med at spille ordet NÆN ud mod venstre til 9 point, sådan at det første N kom til at stå ud foran det midterste DW. Dermed var dette DW neutraliseret.

    Modstanderen spillede derefter et 6-bogstavsord på det første N lodret til 39 point ned over et enkelt TW, hvilket var uundgåeligt – men jeg ville nok ikke selv have gjort det, for se så her:

    Herefter scorede jeg 88 på at spille et langt ord lodret, parallelt med den nederste del af modstanderes 6-bogstavsord.

    Jeg sørgede for at sidde tilbage med tre bogstaver, som jeg kunne spille sammen som et komplet ord (BUE), og som jeg kunne finde to steder at sætte, sådan at jeg var sikker på at være færdig efter næste træk.

    Modstanderen spillede derefter et kort ord, og sad tilbage med ét enkelt 1-pointsbogstav.

    Jeg spillede nu BUE ned over det sidste bonusfelt til 27 point, og vandt spillet med 4 point efter at have været bagud fra start til slut.

  3. […] Wordfeud strategi | Dansk WordfeudWordfeud handler om meget mere end bare at bygge ord. Som i alle andre spil er der gode og dårlige måder at spille spillet. Der findes endda en række strategier …GÅ TIL HJEMMESIDE! […]

  4. Forstår ikke man ikke bruger ordet , TYBEN ?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)