jul 232012
 

Der er megen snak om den danske ordbog i Wordfeud. Især når man taber, er det ordbogen, der enten mangler præcis det ord, man sidder med på hånden, eller fejlagtigt accepterer det ord, som gav modstanderes sejren.

Vi prøver at styre uden om de gode undskyldninger og komme ind til essensen af problemerne med den danske ordbog.

Ordbogen er en central del af Wordfeud, og derfor er det helt fortjent, at den bliver genstand for en masse opmærksomhed.

Din mening

Der findes mange forskellige holdninger til problemerne i ordbogen. Vi forsøger at finde frem til de centrale problemer, og vi vil gerne høre, hvad du synes.

Du giver din mening til kende ved at besvare spørgsmålene i højre side af skærmen under overskriften “Hvad synes du”.

Den perfekte ordbog

Der er ikke mange, der giver udtryk for, at ordbogen er helt perfekt, men man bør trods alt anerkende, at Dansk Sprognævn gør et stort arbejde for at vedligeholde Retskrivningsordbogen, som ligger til grund for ordlisten i Wordfeud.

Sproget udvikler sig dog hurtigt, og processen med at få nye ord med i ordbogen er lang. Derfor vil ordlisten altid være bagud.

Almindelige og ualmindelige ord

Netop den lange proces med at få nye ord optaget betyder, at man kan støde på ord, som man bruger dagligt, men alligevel ikke godkendes af Wordfeud.

Tilsvarende kan man opleve, at mange ord, der er udgået af daglig tale, stadig findes i ordbogen. I del af disse brugte vi i vores Dagens ord-konkurrence.

Når man taler om ord, der er almindelige og ualmindelige, skal man huske på, at vores sprog afhænger af, hvem vi er, og hvad vi laver. Ord, der er helt naturlige for en midaldrende biolog, bruges måske ikke dagligt af en ung IT-studerende.

Sammensatte ord

De sammensatte ord er et andet tilbagevendende problem. Hvor kan man spille BILDÆK, når man ikke kan bruge BILDØR?

Dansk Sprognævn har ikke en fast regel for godkendelse af sammensatte ord. Man lægger primært vægt på, hvor anvendt ordet er.

Bøjninger

[suffusion-widgets id=’3′]

Scrabble-puritanere foretrækker at spille uden bøjningsformer. Det vil sige, at ord kun findes i deres grundform. På dansk er det især ejefald, der skævvrider spillet, fordi et S kan bruges på (næsten) alle navneord. Tilsvarende kan N og T bruges til at lave bestemt form, ligesom R som regel kan lave nutidsform af et udsagnsord.

Bydeformen af udsagnsord giver også anledning til nogle underlige ordkonstruktioner. Eksempelvis er SKILDR ganske tilladt, selvom det nok næppe bruges ofte uden for Wordfeud.

Forkortelser

Den sidste kategori af klager over ordbogen er forkortelser. Her synes folk enten, at der er for mange, for få eller de forkerte.

Grundreglen i dansk Wordfeud er, at forkortelser uden forkortelsestegn og uden store bogstaver er gyldige. Naturligvis med den forudsætning, at forkortelsen findes i Retskrivningsordbogen.

Igen skal man her tage højde for, at det tager tid for ord og forkortelser at blive optaget i Retskrivningsordbogen, og at en forkortelse skal være generel udbredt, før den optages.

Giv din mening til kende

Undersøgelsen er allerede i gang. Du giver din mening til kende ved at svare på spørgsmålene i højre side af skærmen under overskriften “Hvad synes du?”

  8 Responses to “Hvad er der galt med den danske ordbog?”

 1. Jeg faldt i dag over denne fejl i wordfeud ordlisten: AFDEL blev spillet af min modstander, jeg vil så spille AFDELTES men det blev ikke accepteret af wordfeud!? AFDELTE var derimod okay!

 2. Jeg forsøgte at spille disse ord i går, men de blev ikke accepteret på trods af de er med i Retskrivningsordbogen:

  * Bande
  * Pande
  * Andel
  * Salme

  • Det lyder underligt. Kan det være, at du har dannet nogle ord på den anden led, som ikke har været gyldige?

 3. Jeg kunne ikke skrive drillet, logi, lods, modig…. er der noget galt i øjeblikket… kan ikke være rigtigt.
  Men til gengæld skrev min modspiller cry… det er jo et engelsk ord og ellers vil den ikke tage engelske ord. Skide irriterende.

  • Det lyder underligt. De ord, du skriver, er alle i den danske ordbog – men det er CRY ikke. Du har vel ikke et skærmbillede af det?

 4. Vi er flere, der er utilfredse med at flere 2.og 3.grads bøjninger af adjektiver ikke godkendes. Et eksempel jeg lige kan komme i tanke om: SJOVEST. Forklaring?????

 5. Hvorfor kan man ikke spille ordet: eneste

 6. Man kan ikke skrive gam. Uh hvor er jeg gal

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)