jan 242012
 

Wordfeud er skiftet til at bruge den danske Retskrivningsordbog som facitliste – det betyder ikke, at kritikken af, hvilke ord der findes, og – især – ikke findes, er forstummet. Hvad kan du egentlig gøre, hvis du er utilfreds med ordbogen?

Retskrivningsordbogen

Den danske Retskrivningsordbog er den mest komplette ordsamling af anvendte danske ord. Den udgives af Dansk Sprognævn, der er en offentlig institution. Ordbogen indeholder flere end 64.000 opslagsord, og er på den måde ganske omfattende.

Retskrivningsordbogen indeholder det aktuelle danske sprog; altså de ord, som danskerne bruger i skrift og tale. Ord, der ikke længere bruges, forsvinder ud af ordbogen, stavningsformer ændres og bortfalder, og nye ord kommer til.

Særligt det med de gamle ord er værd at bemærke som Wordfeud-spiller. Når man sidder og kigger på sine brikker, kommer man let i tanke om et godt gammelt ord som grandjord, som nok har eksisteret på dansk, men altså ikke længere bruges ofte nok til at være i Retskrivningsordbogen. Derfor bliver ordet ikke godkendt, selvom det findes i ældre danske ordbøger og tekster.

Fra ordbog til ordliste

Da Dansk Sprognævn lavede den seneste udgave af Retskrivningsordbogen i 2001, var der ingen der havde forestillet sig, at man på et tidspunkt fik brug for en elektronisk udgave af ordbogen til at spille Scrabble på mobiltelefoner. Derfor er ordbogen som udgangspunkt ikke i et format, hvor den kan bruges som opslagsværk for et spil som Wordfeud. Ordene findes i deres grundform, men som udgangspunkt ikke i deres bøjede former.

For at lave en ordliste, der passer til behovet i Wordfeud, har Dansk Sprognævn derfor genereret de forskellige bøjningsformer ud fra ordstammerne. Dette er naturligvis gjort automatisk, så derfor kan der forekomme fejl. Selvom man naturligvis vil rette åbenlyse fejl i ordlisten, vil man fra Dansk Sprognævns side hellere fokusere på at færdiggøre den næste version af Retskrivningsordbogen, hvor opbygningen vil gøre det muligt at eksportere en korrekt ordliste automatisk.

Den svære ordbogskunst

Det er ikke let at skrive en ordbog – og endnu sværere at skrive en ordbog, der kan bruges som dommer i et spil som Wordfeud. Der er mange gråzoner, hvor det er svært med præcise regler.

Ejefald (genitiv) er en typisk udfordring. Alle rutinerede Wordfeud-spillere ved, at et S kan placeres efter ethvert navneord. Det virker fint på Mand, som bliver til Mands. Der er imidlertid også ord, hvor det ikke ser helt rigtigt ud. Har man et C på hånden, er det godt at spille cd. Men hvordan kommer man videre fra det?  Ejefaldsudgaven cds ser underlig ud – selvom den er grammatisk korrekt.

Mange bydeformer af udsagnsord bliver også underlige at se på. De fleste har vænnet sig til Åbn, men hvad med Skraml eller Eb (bydeform af Ebbe, som i “ebbe ud”). Bøjningsformerne i Wordfeud er automatisk genereret ud fra grundformerne i Retskrivningsordbogen, så spøjse – men korrekte – former vil være med.

Ændringer af ordbogen

Hvis du stadigvæk synes, at der er ord, som mangler i ordbogen, kan du foreslå dem til Dansk Sprognævn. Det er ikke helt så let, som i den oprindelige Wordfeud-ordbog, hvor alle kunne lave rettelser – selvom de tekniske udfordringer ved det gjorde, at det primært var it-folk, som rettede i ordbogen.

Et forslag til et nyt ord i Retskrivningsordbogen skal meldes ind via et skema på Dansk Sprognævns hjemmeside. Her skal man også angive ordets køn og betydning samt en sætning, man har hørt ordet brugt i.

Ny udgave af Retskrivningsordbogen

De ord, der indsendes til Dansk Sprognævn, tages op til vurdering i forbindelse med nye udgaver af Retskrivningsordbogen; men det er ikke noget, som sker ret til.

Den seneste version af Retskrivningsordbogen blev udgivet i 2001. Den næste version forventes at komme i slutningen af 2012.

 

Tak til inspiration fra http://stenerg.blogspot.com/2012/01/enkle-regler-i-wordfeud-far-vi-aldrig.html.

  4 Responses to “Ordbogen i Wordfeud”

 1. Kære jer, der skriver denne side – og også jer der læser den

  Kunne jeg få jer til at henvise til denne ‘disclaimer’ http://dsn.dk/nyt/nyheder/sprognaevnets-ordliste. Der vil formentlig forekomme nogle fejl i listen, som I vil kunne læse i teksten fra nævnets side.

  Der kommer en ny retskrivningsordbog her i 2012, og lige nu er det dér, næsten alle kræfter bliver lagt. Men vi samler dog de fejl, der måtte være og sender Wordfeud en opdateret liste inden for overskuelig fremtid.

 2. Jeg har lige vundet et spil ved som det sidste at spille ordet “fere”.

  Jeg ved faktisk ikke, hvad ordet betyder – det var bare et vildt skud i tågen, men det virkede altså.
  Ved nogen, hvad det betyder?

  • Jeg er lige kommet i tanker om, at det nok er et verbum: “at fere”, d.v.s. forsyne med fer (ved bræddesamling: fer og not)

 3. Der er fare på færde, ikke ? Derfor burde færde godkendes, men det gør det ikke ! Ligesom mange andre,
  Almindelig anvendte ord heller ikke godkendes. Hvor kan man rette op på det ?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)